Melyik beléptető kaput válasszam?

Új cikkünkben górcső alá helyezzük a beléptető kapukat. Milyenek léteznek, melyik mire alkalmas és hova érdemes kihelyezni? Mi a különbség egy lengőkapu és egy forgókereszt között, a felhasználás szempontjából? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

enterseries - beléptető eszközök

 

Beléptető kapu – mit tekintünk annak?

Ha visszamegyünk az időben egy kicsit, akkor lényegében minden kaput, amin a látogatók, bérlők, dolgozók, tulajdonosok beérkeznek az objektumba nevezhetünk beléptető kapunak. Önmagában egy egyszerű ajtó vagy rács is lehetne ilyen, de a beléptető rendszerek esetében speciálisan erre a célra kialakított, különböző funkciókkal ellátott eszközöket nevezünk beléptető kapunak.

A beléptető kapu célja valójában nem is az, hogy beengedje az embereket, sokkal inkább az, hogy legyen lehetőség valamilyen módon ellenőrizni, hogy az illető jogosult-e a belépésre, illetve rögzíthető legyen a belépés időpontja, akár célja. Azt azonban tudni kell, hogy minden beléptetési pont más és más, hiszen különbözik a beléptetési folyamata mondjuk egy irodaházba érkező bérlő esetén és egy múzeumba belépő látogatócsoportnál.

Beléptető kapuk fajtái

Az Anteus kínálatában többféle beléptetésre alkalmas eszköz kap helyet, más-más funkcióval, céllal. Konkrétan ezek:

  1. forgókapu
  2. forgóvilla
  3. lengőkapu
  4. forgókereszt
  5. gyorskapu
  6. személyzsilip
  7. víruskapu
  8. sorompó
  9. útakadály

De melyik milyen helyzetre ideális? Nézzük végig!

A felsorolásunkban az utolsó három helyre írt „beléptető kapu” valójában kakukktojás, hiszen a víruskapu egy testhőmérséklet mérésre, maszkviselés ellenőrzésre és teljes fertőtlenítésre alkalmas eszköz, ami inkább kiegészíti a meglévő beléptető rendszert, mintsem önmagában a belépés folyamatának levezetésére alkalmas. A sorompót elsősorban parkolók, garázsok esetében használjuk gépjárművek be- és kiléptetésére, az útakadály pedig a járműbeléptetés robosztus és magas biztonságú eszköze.

Nézzük tehát a hat személyi beléptető eszközt.

Forgókapu

Gyakran találkozunk ilyen eszközzel szabadidőparkok, állatkertek, stadionok és ipari létesítmények bejáratánál. A forgókapu egy magas eszköz (gyakran illetjük is a teljes magas forgókapu néven). Olyan helyekre érdemes ezt választani, ahol üzemeltető személyzet nélkül valósítanánk meg a ki- és beléptetést. Az adott helyszín céljaitól függően alkalmas lehet egy irányú (pl. csak kifelé, vagy csak befelé) áthaladásra, vagy kétirányúra. Kártyás beléptető rendszerrel és jegyértékesítő rendszerrel is tökéletesen együttműködik.

Létezik olyan forgókapu, amely kerékpár átengedésére is alkalmas, vagy kerekesszékesek beengedésére is kiépíthető, illetve elérhető hordozható változatban is – ez utóbbi akár jegyeladó és beléptető rendszerként is tud üzemelni egyszerre vagy építési területek beléptetését ellátni.

Forgóvilla

A fő különbség az előbb említett forgókapuval szemben, hogy ezt jellemzően személyzettel felügyelt beléptetési folyamathoz használják. Ennek fő oka, hogy amíg a forgókapun lehetetlen az áthaladás jogosultság hiányában, addig a forgóvilla átugorható adott esetben, így a személyzet jelenléte vagy a kamerás megfigyelés sok esetben indokolt.

Előnye azonban, hogy a személyzetnek csupán a fent említett jogosulatlan behatolást kell meggátolnia, a beléptetést – akár jegyeladó funkcióval kiegészítve – a kapu maga elvégzi. Sportlétesítményekbe, irodaházakba, ipari területekre ajánljuk kül- és beltérre egyaránt.

Lengőkapuk

A forgóvilla kiegészítéseként ajánljuk. Ahol babakocsi, kerékpár, kerekesszék áthaladása jellemző, ott ez a fajta beléptető kapu is szükséges. Alkalmas menekülési útvonalakra is, hiszen könnyen megoldható a nyitása, kényelmesebben átférnek a látogatók. Hátránya, hogy nem biztosított az egy azonosítással, egy személy beengedése, többen is átmehetnek rajta, pont úgy, mint egy ajtónál. Emiatt ilyen típusú kapuval a leggyakrabban forgóvilla mellett találkozunk. Önálló telepítése is lehetséges, ami olyan helyszíneken praktikus, ahogy csak a szabad áthaladást kell tiltani vagy engedélyezni. Létezik motoros, mechanikus és üveglapos változat is.

Forgókereszt

A forgókereszt lényegében a forgókapu kistestvére. Működési elve hasonló, de félmagas a kivitele. Kisebb a visszaélés esélye, mint a forgóvillánál, mert alatta nem lehet átbújni, de felhasználás függvényében itt is szükség lehet emberi felügyeletre. Jellemző felhasználási területe irodaházakban, sportlétesítmények, uszodák és fürdők. Létezik üveg kivitel, illetve a standard kivitelből szimpla és dupla kivitel is.

Gyorskapu

A gyorskapuk modernebb, látványosabb megoldást adnak a beléptetésre, ráadásul ezekhez sokszor sem szükséges élő erős személyzet. Kiviteltől függően önmagában is alkalmas babakocsik, kerekeszékesek, kerékpárosok beengedésére, illetve menekülési útvonalba is elhelyezhetők. Különlegessége abban rejlik, hogy az összes beléptetési feladatot el tudja látni önmagában – nincs szükség kiegészítésként másmilyen kapura. Működési elvét tekintve megkülönböztetünk nyílószárnyas, csúszó-szárnyas és körcikkszárnyas gyorskapukat, amelyeknek számos formai kivitele elérhető.

Melyik belépőt kaput válassza?

A legjobb, ha először felveszi velünk a kapcsolatot. Egyeztetés után pontosan el tudjuk mondani, hogy az Ön igényeihez milyen beléptető rendszer kialakítására az legoptimálisabb és ehhez megfelelő beléptető kapukat ajánlunk. Kattintson ide és lépjen velünk kapcsolatba!