A 6 leggyakoribb hiba beléptető rendszer kiválasztásakor

A hatékony beléptető rendszer az összes átfogó biztonsági megoldás egyik legfontosabb eleme. A létesítmények nagy része számára a biztonság a külső ajtóknál kezdődik. A megfelelő beléptető rendszer megtalálása a szervezet számára az első lépés a biztonságos környezet elérése felé.

Természetesen, rengeteg megoldás áll rendelkezésre, így a megfelelő rendszer kiválasztása nehéz feladat is lehet. A végfelhasználók olyan megoldást igényelnek, amely megfelel az objektum méreteinek, de ha idővel növekednek, akkor is könnyen fejleszthető a szolgáltatás – erre gyakori példák, pl. ha egy parkoló melletti terület is az üzemeltető tulajdonába kerül és bővítené azt, vagy az irodaház további területtel bővül, esetleg a vállalat távoli telephelyei bővülnek.

A beléptető rendszer kiválasztásakor hat alapvető dolgot érdemes átgondolnia, de természetesen cégünk az igényeknek megfelelően segít Önnek a legjobb rendszer kiépítésében.

Beléptető rendszer kiválasztása

  1. Lássa a végcélt. A legnagyobb hiba és egyben a leggyakoribb. Meglepően könnyű elveszni az új beléptető technológia részleteiben – például örülni a kamera felvételek minőségének, vagy a túl sokat foglalkozni a beléptető kártyák megjelenésével, azonban sosem szabad szem elől téveszteni a végső célt. A kezdetektől fontos megérteni a megoldani kívánt problémákat. Ilyen kérdéseket teszünk fel például, amivel meghatározzuk a célt: Milyen biztonsági hiányosságok vagy elégtelenségek vannak jelenleg a beléptető rendszerben? Milyen fokú biztonságot igényel az épület? Szeretné-e, hogy a munkatársak ki-be lépése monitorozva legyen, vagy csupán a látogatókat ellenőrizné (például egy irodaházban néha a bérlőket kevésbé ellenőrzik, mint a hozzájuk érkező látogatókat)? Hogyan működik jelenleg a biztonság a „létesítményben”? stb.
  2. Próbálja ki a javasolt megoldást. Ahogyan egy autóvásárlás előtt érdemes kipróbálni a kiszemelt járművet, a beléptető rendszer esetében is érdemes megnéznie azt működés közben. Akár a kivitelező cég referenciáit megvizsgálni, akár egy bemutatóhelyszínen megnézni: mire képes az adott rendszer. Bátran ismerkedjen meg a gyártóval is a kivitelezés előtt, tegye fel kérdéseit és fókuszáljon azokra a funkciókra, amelyeket a létesítmény rendszeresen használni fog.
  3. Megfelelő kivitelező kiválasztása. Fontos, hogy megtalálja a legjobb partnert, aki segít megtervezni és telepíteni az ideális megoldást. Keressen egy olyan vállalatot, amely rengeteg szakértelemmel rendelkezik a beléptető rendszerek területén és a letelepített rendszert képes támogatni szoftveres segítségnyújtással is, illetve van reakcióidőt garantáló szervizszolgáltatása. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű referenciával rendelkezzen, ami a terméktámogatásra is vonatkozik. A megfelelő kivitelező képes lesz arra, hogy előzetesen részletesen bemutassa: mire van Önnek pontosan szüksége, és ezt professzionálisan kivitelezze. Ideértve a komplett rendszer kialakítását és ez után a folyamatos támogatást. Egy rosszul megválasztott kivitelező esetén felmerül a nehézség, hogy Ön később újra kezdheti a rendszer megtervezését.
  4. Szabványosítások – két legyet egy csapásra. Az új beléptetési megoldások egyedülálló lehetőséget teremtenek a szervezet folyamatainak szabványosítására. Például a beléptető rendszer mellé a munkaidő nyilvántartás is bevezethető.  Az ilyenekkel még könnyebbé teheti a vállalat fejlődését a jövőben. De a beléptetés mellett lehetőség van biztonsági szabályokat, üzemeltetési koncepciót is kialakítani és meghatározni: fontos területeket, felhasználói csoportokat, ellenőrzési feladatokat… stb.
  5. Betanítás. Minden új technológiát be kell tanítani azoknak, akik használni fogják. Erre érdemes előre felkészülni, hogy könnyen be lehessen vezetni az új megoldásokat. Fontos, hogy a dolgozók, bérlők vagy látogatók megértsék, hogyan és miért valósult meg a megoldás az egyedi környezetben és hogyan használják azt majd nap mint nap. Egy új beléptető rendszer méretétől és összetettségétől függően az új felhasználói képzés percekig vagy akár teljes napig tarthat. Mindenesetre elengedhetetlen, hogy a képzést prioritássá tegyük; így biztos lehet abban, hogy a rendszert helyesen, hatékonyan és teljes mértékben kihasználják.
  6. Nagyobb távlatok tervezése. Legalább olyan fontos, mint a célok meghatározása. Valószínű, hogy a létesítmény beléptetési igényei változni fognak a következő évtizedben? Ha igen, akkor érdemes számításba venni, hogy a technológia minden évben fejlődik. Ezért eleve olyan megoldásra van szüksége, amely könnyen fejleszthető és támogatja az esetleges növekedést – anélkül, hogy újra és újra az alapoktól építené újra a rendszert, ami nagyon magas kiadás lehet. Beléptető rendszert általában hosszú évekre tervez egy cég, vagy irodaház vagy bármilyen komplexum, és ez idő alatt a most megtervezett rendszerre fog támaszkodni. Olyan megoldást érdemes választani, amely kiterjeszthető és olyan partnert, amelynek szakmai múltja azt sugallja, hogy ennyi idő múlva is biztos beszállítója lehet cégének.

Ha a fentiekre odafigyel, akkor nagyobb esélye van arra, hogy olyan beléptető rendszerbe fektessen, amely valóban az Ön vállalati igényeinek megfelelő. Kérdés esetén lépjen velünk kapcsolatba: www.anteus.hu