Fizető parkoló rendszer kiépítése előtt, ezeket mindenképpen gondolja át!

Ha Ön mostanában tervezi fizető parkoló rendszer kialakítását, esetleg korábbi parkoló rendszerét fejlesztené, akkor az alábbiakat javasoljuk átgondolni, mielőtt nekikezd a fejlesztésnek.

Parkolóhelyek száma most és idővel…

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a parkoló rendszer megrendelésekor olyan eszközt választanak, amelyben meg van határozva a maximum parkolóhelyek száma és ez nem, vagy körülményesen módosítható. Csakis akkor válasszon olyan megoldást, ahol ez limitálva van, ha biztos abban, hogy a jövőben a parkoló nem bővül, nem alakul át. Ha olyan parkolót üzemeltet, amelynél várható a bővítés, akkor válasszon korlátlan számú parkolóhely ellenőrzésére alkalmas eszközt.

Kik hajthatnak be?

A második, amit érdemes végiggondolni, hogy csupán egyszeri jegyvásárlók fogják használni a parkolót, vagy esetleg lesznek bérletes ügyfelei is. Különböző jegyek, bérletek – akár munkatársaknak szóló speciális bérlet kezelését is elvárja parkoló rendszerétől? Ha szeretné, akkor belépéskor a rendszám alapján azonosítja a beléptető rendszer ügyfeleit, partnereit.

Kérdéses lehet az is, hogy milyen méretű járműveket enged be parkolójába, ha – például, – teherautót akar beengedni, akkor magasabbra kell tenni a jegykiadó és kezelő oszlopot. Amennyiben nem külön bejáratot kapnak a különböző méretű autók és egy helyen érkezhet személyautó és kamiont is, akkor kétszintes oszlopot ajánlatos kihelyezni, hogy a vendégnek ne kelljen kiszállnia a járműből a jegykéréshez.

Néha olyan is előfordul, hogy a parkolót vagy parkolóházat nem csak a napijegyesek, hanem olyan bérlők is használják, akik pl. egyszerre átlagosan 10 autót parkoltatnak a flottájukból, amely egyébként 50 autót tartalmaz. Ilyenkor a rendszer egyszerre mindig 10 kocsit tud beengedni, de bármelyik 10-et az 50-ből. Ha véletlenül mind a 10 hely foglalt és be szeretne hajtani egy 11. autó is a cégtől, akkor napijeggyel be tud lépni. Ennek egy különleges változata, amikor a 10 autóból 1 vagy 2 fixen kap helyet (jellemzően a vezetőknek, vezérigazgatónak) és csak a másik 8-9 hely cserélődik a flotta többi tagja közt.

Fizető-parkoló rendszer
Gyakoribb eset, hogy a parkolóba érkező vendégek parkolási díját átvállalja a vendéglátó cég. Ilyenkor lehetséges érvényesítő terminált vagy Androidos mobileszközt kihelyezni a partnerekhez, akik ezzel díjmentesíthetik vendégük parkolójegyét és az üzemeltető felé havonta számolnak el.

Egységár, speciális ár?

A parkolás díját hogyan fogja megszabni? Ha a különböző járműkategóriák vagy napszakok szerint különböző árakat tervez, akkor ezt már a megrendelés előtt érdemes pontosan meghatározni, ahogyan a hozzáadott szolgáltatásokat is. Például a mosdót csak a parkolójegyet váltók használhatják-e? Van-e olyan szolgáltatás, aminek a használata egy időre díjmentesíti a vásárlót, például az autómosó használata, vásárlás egy üzletben, vagy plázák esetében, ha moziba megy.

Fizetési módok

Egy modern parkoló rendszer esetében már nem jó megoldás, ha egy kasszánál egy munkatársnak fizetik az emberek a parkolás díját. Ha Ön az egyszerűbb, de költséghatékonyabb megoldásokat szeretné bevezetni, ahol nem kell külön bajlódni a pénzkezeléssel és a megfelelő humánerőforrás kiválasztásával, akkor érdemes fizető automatákat kihelyezni, melyek készpénzt és bankkártyát is elfogadnak, ezen felül a pénzkezelési feladatokat is szabályosan, megbízhatóan látják el. Az Anteus Kft. elsőként integrálta rendszereit a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszereivel, így a parkolás mobiltelefonnal, SMS-ben is fizethető.

ParkControl - Fizető-parkoló rendszerEgyéb eszközök

Egy jó parkoló rendszer figyeli a szabad helyek számát és ennek megfelelően engedi be az ügyfeleket a parkolóba. Naprakész – mi több: percre pontos – adatokat kaphat a parkoló kapacitásáról, a napi bevételek alakulásáról. A parkoló rendszer a könyvelés számára szükséges adatokat megfelelő és könnyen kezelhető formában adja át. Ezen felül ügyfeleinek is megkönnyítheti a parkolást egyedi foglaltságjelző segítségével, amely az egyes helyek felett piros-zöld jelzéssel megmutatja, hogy az adott parkoló szabad-e.

 

A tökéletes megoldás: ParkControl®

A ParkControl® fizetőparkoló rendszer segítségével tökéletesen testreszabott, egyedi megoldásokat tudunk Önnek nyújtani. Vegye fel velünk a kapcsolatot és munkatársaink készséggel segítenek Önnek a legmegfelelőbb rendszer összeállításában.