Beléptető rendszer nyilvános WC-ben

Bizonyára Ön is járt már nyilvános WC-ben, ahol valamilyen módon vásárláshoz, vagy konkrétan belépőhöz kötött a mosdó használata. Milyen lehetőség van a nyilvános WC beléptetésre – és ezeknek milyen előnyei, hátrányai lehetnek? Ebben a cikkben erről lesz szó.

A klasszikus változat: a WC-s néni

Ahogyan az irodaházak esetében a portás vagy recepciós munkatárs oldja meg a beléptetési folyamatokat – ha emberi erőforrást használunk, úgy nyilvános WC esetén ugyanezt a feladatkört a köznyelv vécés néninek hívja. Az ő feladata, hogy beszedje a nyilvános mosdó használati díjat, vagy ellenőrizze, hogy jogosult-e az illető belépni (például van nála vásárlást igazoló blokk), illetve személyes jelenléte biztosítja, hogy a mellékhelység megfelelő állapotban legyen. Általában ehhez a munkakörhöz tartozik a mosdók átnézése, esetleges takarítása is.

A klasszikus változat: a WC-s néni

Az előnye a rendszernek, hogy a személyes jelenlét állandó figyelmet is garantál: az esetleges rongálásokkal szemben van egyfajta visszatartó ereje. Továbbá így elvben biztosítható, hogy a mosdók mindig tiszták, hiszen a felelős kolléga gyakran rá tud nézni, hogy minden rendben van-e (például: nem fogyott-e ki a kéztörlő, vagy a WC-papír) és meghatározott időközönként áttörölheti a padlót, mosdókagylókat, tükröket, ülőkéket.

A személyzet visszaélési lehetőségén kívül hátránya ennek a rendszernek, hogy egész embert kíván – hiszen nem csupán a takarítási feladatokat látja el a munkatárs, hanem a beléptetési procedúrát is egy személyben oldja meg. Kisebb forgalmú mellékhelység esetén nem is biztos, hogy megtérül ez a fajta ellenőrzési mód, de nagyobb forgalmú helyen is hasznosabb, ha a mosdókért felelős munkatárs inkább a takarításra (esetleg karbantartásra, vagy az ezzel kapcsolatos beszerzésre) fókuszál – ámde nagyobb területen. Ez utóbbi csak akkor kivitelezhető, ha nem neki kell foglalkozni a beléptetéssel.

PIN kódos, vonalkódos ajtózár

Gyorséttermekben gyakori, ahol vásárláshoz kötik a mosdóhasználatot. Ebben az esetben egy PIN kódot vagy vonalkódot nyomtatnak a blokkra, a PIN beütésével vagy a vonalkód leolvasásával nyitható a mosdó ajtaja.

Előnye kétségtelenül az, hogy nem szükséges egy állandó ember, aki ellenőrzi a belépési jogosultságot, a takarító munkatársak így ütemterv alapján tudják rendszeresen ellenőrizni a mosdókat, de nem kell állandóan jelen lenniük.

Hátránya, hogy – általában – nem megoldható a mosdó használat külön fizetése (például, ha a mosdót külön térítés esetében használhatják a nem fogyasztó vendégek is). Illetve könnyen kijátszható, ha megkéri a „nem vásárló” az egyik vásárlót, hogy nyissa ki az ajtót neki, vagy a jogosulatlan személy megvárja, míg valaki kijön a mosdóból és beengedi őt.

Pénzbedobós ajtózár

Utcai nyilvános mosdóknál találkozhatunk ilyennel a leggyakrabban. Hasonlóan működik, mint az előbbi, csak itt egy pénzérmét kell bedobni ahhoz, hogy az ajtó kinyíljon.

Az előnye ugyanaz: nincs szükség állandó személyes jelenlétre, csak az ütemterv szerű takarításra.

A hátránya pedig az, hogy nem megoldható az egyéb jogosultsággal történő bejutás a mosdóba anélkül, hogy az illetőnek külön kulcsa legyen hozzá (például: vásárlóknak kóddal), illetve itt is kijátszható a rendszer azzal, hogy a kifelé jövőket megkérjük, hogy engedjenek be.

Speciális forgóvillák

És természetesen lehetséges megoldás, hogy a mosdó előtt automata beléptető kaput helyezünk el. Plázákban, benzinkutakon már találkozhatott ilyennel. A forgóvilla akkor engedi át a látogatót, ha az igazolta a mosdóba történő belépési jogosultságát. Ezt megteheti akár többféle módon: a blokkon található vonalkód leolvasásával, vagy pénzérme bedobásával, bankkártyás fizetéssel vagy dolgozói kártya lehúzásával.

Beléptető rendszer nyilvános WC-ben

Előnyei:

  • Nincs szükség állandó jelenlétre, akár többféle belépési módot és jogosultságot be tudunk állítani, nem tudja a korábbi belépő beengedni az utána érkezőket – mindenkinek külön kell igazolnia a jogosultságot.
  • Többféle fizetési és azonosítás mód használható (készpénzfizetés visszaadással, bankkártya, kupon, mobil app kód, blokk, stb.).
  • Menedzselhető rendszer. Akár távolról ellenőrizhető a forgalom és a bevételek. Több mosdó üzemeltetetése esetén, távolról egy felületen áttekinthető minden.
  • Kizárhatóak a visszaélések, ellenőrizhető a személyzet, így realizálható a bevétel. Tapasztalatunk szerint egy ilyen rendszer bevezetése után a kontroll miatt többszörösére nő a bevétel.

Hátránya, hogy nem ajánlott bármilyen nyilvános mosdóhoz, hiszen a megfelelő területi kialakítás is szükséges hozzá, illetve nem feltétlenül éri meg a fenntartása bizonyos helyzetekben.

Beszélgessünk erről, ha nyilvános mosdója van – vagy vendéglátóhelyének, üzletének mosdóját gyakran használják nem fogyasztó vendégek. A beszélgetés és tanácsadás díjmentes – melynek végére részletes információt kap tőlünk a beépítés lehetőségeiről, hiszen huszonéves fejlesztői tapasztalattal rendelkezünk.

Keressen minket elérhetőségeinken.