Ninivétől a biztonsági rendszerekig

A legrégebbi zárszerkezetet, amely ugyanazt a célt szolgálta, mint a mai zárak Ninive városának ősi romjai között fedezték fel. Az akkori technológiához képest bonyolult, ötletes zárból hogyan jutottunk el a komplex biztonsági rendszerekig az évszázadok folyamán?

Ninivétől a biztonsági rendszerekig

(Kép forrása: schuylertowne.com – Ninivei zárról készült rajz)

 

Egyes kutatások szerint eleinte a zárak nem az értékek őrzésére szolgáltak – legalábbis a lakosság körében. Az Ókori Egyiptomiak már kr.e. 2.000 körül használtak kulcsokat és zárakat, de ezeket az átlagemberek többnyire státuszszimbólumként kezelték.

Az értékek őrzésére ezek a zárak, később lakatok többnyire nem voltak alkalmasak, hiszen könnyen feltörhetőek voltak, illetve a kulcsokat könnyen másolták. A ma is ismert zárak elődjére az 1700-as évekig kellett várni, de a ma ismert kilincset és a zártól független kilincsnyelvet nem is olyan régen, az 1860-as években készítette egy feltaláló. Azóta egyre újabb megoldások születnek arra, hogy biztonságban tudja bárki az otthonát, értékeit.

A komolyabb vagyonokat értékeket a zárak kezdetleges korszakában őrséggel és bizonyos helyzetekben trükkös csapdákkal próbálták megvédeni. Ez utóbbiról azt gondolnánk, hogy a filmekben léteznek, pedig nem…

Trükkös csapdák, amiket Indiana Jones és Lara Croft tátott szájjal bámulna

Például a 8.000 fős kínai agyaghadsereg környékén található a régészek szerint Csin Si, kína első császárának sírja. Erős, szinte áthatolhatatlan kőfalakkal és mérgező higanyfolyóval védték a betolakodók ellen.

Anteus - biztonságos, komplex beléptetőrendszerek

(Kínai agyaghadsereg – Kép forrása: Wikipédia)

 

Persze a leggyakoribb védelmi módszer – az őrségen felül – a kincsek, értékek megfelelő elrejtése volt. Például labirintust is képesek voltak emiatt építeni (bár a leggyakoribb az volt, hogy elásták, vagy egy titkos szobát építve rejtették el ezeket a tehetősebb polgárok.

Ehhez képest hol tart a világ?

Szerencsére ma már nincs szükség mérgező higanyfolyókra és a falból nyilakat lövő szerkezetre, és állig felfegyverzett őrség sem feltétlenül szükséges – néhány kivételtől eltekintve. Helyette kifinomult és összehangolt rendszereket tudunk ma már építeni, ami a biztonság és az értékek védelme mellett a munkatársakat és a látogatókat is ellenőrzi, vagy éppen megnyugvást ad irodaházunk bérlőinek.

A beléptető rendszerek mellé sok esetben nem is szükséges emberi erőforrás, vagy pedig mindössze egyetlen munkatárssal megoldható a ki és beléptetés.

Az Anteus Kft. 20 éve segíti ügyfeleit biztonságos, komplex beléptetőrendszerek kialakításával. Kérdés esetén keressen minket bizalommal, ide kattintva.