Sok minden van még az RFID technológiában!

Korábban írt cikkünkben már bemutattuk a különbséget az NFC, a BLE és az RFID rendszerek között. Most azonban kicsit bővebb szót ejtenénk kifejezetten az utóbbiról. Hogyan működik valójában az RFID, és milyen funkciókat igényelnek a transzponderek a működéshez? Ez a cikk ezekre a kérdésekre ad választ.

Mi az transzponder vagy magyarul: válaszjeladó?

Ha önt érdekli a repülőgép vezetés, akkor jó eséllyel találkozott ezzel a szóval. De valójában – mint sok minden mást – ez sem csak egy iparág használja. A transzponder egy olyan adóvevő, amely ha kap egy megfelelő jelet, akkor válaszul visszaküldi a sajátját. Használják a repülésirányításon túl a műholdakon, az autóiparban (transzponder segítségével valósul meg, hogy az autó csak a hozzá párosított kulccsal indul el) és természetesen a beléptető rendszerek világában is.

Mi az az RFID?

Egy rádiófrekvenciás azonosító technológia. Ezt használják például a bankkártyák esetében. Amikor a kártyát a terminál közelébe érintjük, az feltöltődik némi elektromossággal és kibocsájt magából egy jelet, ami alapján az olvasó be tudja azonosítani a kártyát és elindítható például a fizetés. Vagy beléptető rendszer esetén kinyílik az ajtó.

Sok minden van még az RFID technológiában

Az RFID transzponderek tehát maguk a beléptető kártyák!

Az RFID transzpondereket használ, amelyeket gyakran címkéknek neveznek, de amelyek kártya formájában is megjelenhetnek. Általában azonosítóként hivatkozunk rájuk. A transzponderek mindig meghatározott, egyedi azonosítószámokkal rendelkeznek, amelyek a chip memóriájában találhatók. Az úgynevezett „smart card” azonosítók további memóriával rendelkeznek, amely a puszta azonosítószámnál sokkal több adat tárolására alkalmas. Ezt a memóriakapacitást gyakran használják fizetési alkalmazásokban, idő- vagy helyspecifikus hozzáférési hitelesítésben vagy más olyan alkalmazásokban, amelyek kiemelt biztonságot vagy jelentős adattárolást igényelnek.

Az intelligens kártyák memóriája az azonosítási tranzakciók során a nagy biztonságú titkosítási protokollok támogatására is képes – ott, ahol a transzponder egyedi azonosítószáma nem elég biztonságos.

Már nem csak olvashatóak, akár írhatóak is!

Egyes RFID-olvasók további képességgel rendelkeznek, hogy a tranzakciók során adatokat írjanak a transzponderekre. A transzponderek új adatokkal történő írása fizetési, token- vagy hasonló alkalmazásokban fordul elő gyakran, például ott, ahol a transzponderek korlátozott számú engedélyezett tranzakciót tárolnak. Minden egyes olvasási tranzakció csökkenti a transzponderben rendelkezésre álló számot, amelyet az olvasó ezután felülír.

Aktív vagy passzív transzponder?

Az aktív önmaga is rendelkezik energiaforrással, míg a passzív csak akkor működik, ha egy leolvasó indukció útján feléleszti őket és lekérdezi a rajta található adatokat. A passzív transzponderek tehát csak akkor működnek, ha elég közel viszik őket egy olyan olvasóhoz, amely képes leolvasni azt.

Többféle típusú RFID transzponder létezik

A transzponderek számos típusa létezik a telepítéstől függően. Az RFID-transzponderek nagyon különbözően nézhetnek ki attól függően, hogy milyen környezetben és milyen célra szánják őket. Az RFID-transzponder lehet kulcstartó, órának látszó karszalag vagy kártya, és még sok más, a telepítéstől és a céltól függően. A különböző tárgyakba rögzített címkék gyakran matricák vagy gombok. Az összes transzponder közös jellemzője, hogy mindegyik RFID-chipet tartalmaz, amelyet az olvasó leolvas.

A transzponderek az anyagtól függően különböző, akár zord körülményeknek is ellenállnak. Általánosságban elmondható, hogy az RFID-transzponderek, különösen a kifejezetten ipari környezetre tervezettek, nagyon jól ellenállnak a vegyi anyagoknak, a hőnek, a víznek, a szennyeződésnek és az ütéseknek. Az RFID-transzpondereket például sikeresen használják a rendszeres mosodai feldolgozást igénylő ruhák jelölésére.

A fémfelületekhez speciális, külön erre a célra szolgáló jeladók állnak rendelkezésre. A szélvédőkhöz is speciális jeladókra van szükség. A fémfelületekre és szélvédőkre szánt válaszjeladók (azonosítók) nem biztos, hogy jól működnek más felületeken, ezért nagyon fontos, hogy minden célra a megfelelő azonosítót válasszuk. Minél messzebbről kell az olvasónak leolvasnia a transzpondert, annál fontosabb az olvasó és az azonosító elhelyezésének optimalizálása a telepítés során.

Ismerje meg a különböző azonosítási technológiákat és a beléptetési lehetőségeket. Vegye fel velünk a kapcsolatot,  szakértőink és értékesítőink készséggel segítenek Önnek.